Steg 3

Aktualiteter maj 2011 – se i slutet!

Detta med klimat, miljö, ändliga naturtillgångar och hoten mot jordens och den globala kulturens överlevnad finns sedan ett antal år som en mörk ofrånkomlig skugga i mitt liv. Och så för sannolikt väldigt många. Skuggan faller även på den filosofiska, teologiska, livsfrågeengagerade sida som är i centrum för denna blogg. För den stora grupp lekmän och icke-specialister som jag tillhör är det väldigt lätt att bara krypa ihop inför vetskapen om sin okunnighet, sin obetydliga litenhet och att ge efter för tanken att vad jag gör, tänker, säger ändå bara är som att pissa i havet. Med detta som bakgrund känns det väldigt bra med den studiecirkel kring boken ”Prosperity Without Growth” av Tim Jackson, som jag tillsammans med fyra andra startade i mitten på hösten. Den skapades via kontakter och är inte knuten till något studieförbund. Boken är en brittisk utredning beställd av labour. Den kan laddas ner gratis som pdf-fil. Den är under översättning till svenska och kommer som jag förstår ut under våren 2011. Den recenserades på DN Kultur den 14 oktober 2009 under rubriken ”Vi kan leva utan tillväxt”. Att börja anstränga sig för att försöka förstå lite mer kring de jättelika problemen kring en långsiktigt, ekologiskt hållbar utveckling – och diskutera med de andra i gruppen – känns jättebra. Om inte annat så är det ett sätt att mentalt förbereda sig på de stora förändringar i livsstil och konsumtion som kan bli nödvändigt. Om än litet, så känns det ändå som ett viktigt steg ut ur den hjälplöshet som gör att jag helst vill blunda och bara ägna mig åt det jag kan och är bra på och rulla på i det trygga och invanda.

Det var tillfälligheter att jag snubblade över den replik på DN Debatt som inte publicerades i pappersupplagan, utan enbart i nätupplagan (den 29 november), som gjorde mig medveten om det i våras nybildade nätverket Steg 3 – www.steg3.se. Nätverket gäller just de frågor som är i centrum för vår studiecirkel. Det känns väldigt uppmuntrande och hoppfullt att detta nätverk med ett antal välkända och prominenta namn bland initiativtagarna har sett dagens ljus.

På DN Debatt den 28 november (2010) fanns artikeln ”Endast tillväxt kan klara jordens klimat och miljö” av Bo Ekman, ordförande för Tällbergstiftelsen. Det var en intressant och utmanande artikel av en riktig tungviktare på området. Men jag var ändå rejält brydd. Mot bakgrund av studiecirkel och bok – hur kunde han vara så tveklöst självsäker. Artikeln var förstås given som kompletterande studiematerial.
När jag letade upp webbadressen till Ekmans artikel för att skicka till folket i studiecirkeln upptäckte jag att det fanns en replik med undertecknare från nätverket Steg 3 som fram till dess var okänt för mig och övriga personer i studiecirkeln. Repliken har rubriken ”Evig tillväxt löser inte jordens problem.” Repliken publicerades endast i DN Debatts nätupplaga. Det ingår inte i mina rutiner att kolla nätupplagan. Den finstilta notisen i pappersupplagan om inläggets existens missade jag. Jag tycker att DN Debatt gjorde fel när man inte publicerade repliken i pappersupplagan. Det är genom debatt med argument, motargument och nya repliker som lekmän som jag kan råka bli lite klokare. Tyvärr är det svårt att komma ifrån känslan av att DN Debatt, den tyngsta offentliga debattinstitutionen i Sverige, inte vill ha en öppen engagerad debatt kring de stora, svåra och jätteviktiga frågor det handlar om. Jag hoppas att jag har fel.

Hur som helst är jag nu medveten om existensen av nätverket Steg 3 – www.steg3.se – och jag har skrivit på deras upprop. Som ett litet steg mot känslorna av litenhet och hjälplöshet inför de stora och svåra frågorna om klimat, miljö och ändliga resurser så rekomenderar jag såväl en koll av nätverket Steg 3 som läsning av boken ”Prosperity Without Growth”. Varför inte en studiecirkel?

Nedan en videoinspelning med anföranden av Anders Wijkman (mångsidig politiker) och Lena Sommerdal (duktig socialdemokratisk politiker och fd. miljöminster) och inledning av Kristina Nyström från Klimataktion i oktober 2010. Föredragen hölls i Uppsala läns föredragsserie ”Tankar om framtiden”. Intressant att se och lyssna på.

Tillväxtens dilemma – ett samtal mellan Lena Sommestad och Anders Wijkman from ABF on Vimeo.

Aktualiteter 2011.

14 maj 2011

Tillväxtforum i Kulturhuset i Stockholm. Arrangör är nätverket Steg 3 med stöd av Gröna gruppen i EU-parlamentet, klimatmagasinet Effekt, den gröna tankesmedjan Cogito, Fria Tidningar, Kulturhuset och TGIM – Thank god it´s monday.

11 februari 2011

Tim Jacksons bok ”Prosperity without Growth” har i dagarna kommit ut på svenska med titeln ”Välstånd utan tillväxt” på Ordfront förlag. Tim Jackson är i dagarna (vecka 6, andra veckan i februari) på föredragsturné i Sverige. Bland annat i Malmö, ABF i Stockholm och riksdagshuset.
Den 9 februari recenserades ”Välstånd utan tillväxt” i Expressen av Anita Goldman, välkänd och mångsidig författare.
Den 8 februari recenserades boken i Smålandsposten av Eva
Dandanelle under rubriken ”Borde vara obligatorisk läsning för politiker”.
Den 1 februari recenserades den i Hallandsposten av Peter Skoog under rubriken ”Trovärdig vision för ett hållbart samhälle
Den 7 februari höll Tim Jackson en föreläsning på Malmö högskola som videofilmades. Introduktion hölls av Lars Morgensen, journalist och en av redaktörerna för Filosofiska rummet i Sveriges Radio P1.
Den 8 februari hölls föredrag av Tim Jackson på ABF i Stockholm. Den inspelade videon på 35 minuter är utlagd av Folkbildningsnätet.
radioprogrammet Klotets sida finns en intervju med Tim Jackson som sändes i radion.
På Ecoprofiles webbplats finns en bra artikel om Tim Jacksons föreläsning på ABF-huset i Stockholm. ”Fullsatt när Tim Jackson pratade tillväxt i Stockholm” av Theodor Adolfsson. Artikeln är en bra introduktion till såväl bok som den tillväxtproblematik som är ämnet för ”Välstånd utan tillväxt”.
Effekt Klimatmagasinet har också en artikel om Tim Jacksons föresläsning i Stockholmn. ”Tim Jackson når rockstjärnestatus” av David Jonstad.

15 februari 2011

Den 15 februari recenserades boken i Dagens Nyheter av Sverker Lenas under rubriken ”Hur blir hamstern hållbar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s