Nr 136. “Existentiell livssyn – kristen tro?“ Bokcirkel.  Fyra torsdagskvällar på Zoom.

 

Härmed hälsas alla välkomna till en bokcirkel krng min bok “Existentiell livssyn – kristen tro?”. Den sträcker sig över fyra torsdagar i följd med början den 13 april. Tid kl 19.30 – 21. Den är gratis! Men man måste anmäla sig på  webbplatsen Spirande. Då får man länk via mail för varje Zoomträff.
https://spirande.net/bokcirkel/ 

Olika inbjudna gäster inleder varje Zoomträff. Jag är inbjuden att hålla inledningen  till den tredje träffen torsdagen den 27 april. Min bokförläggare och “teologiska välgörare”, Tomas Walch,  har inbjudit sig själv att inleda den andra träffen den 20 april. De övriga två är Josefin Lennartsson, f.d. pastor och Tomas von Martens från Finland. Henrik Betnér är moderator. Han är tillsammans med Tomas Walch en av eldsjälarna bakom såväl  nätverket Kristen bortom Gud” som podden G-ordet där jag medverkade två gånger sommaren 2020.  

Denna bokcirkel är bland mycket annat ett sätt för mig att med hjälp av andras röster, inledare och deltagare, utforska var jag idag befinner mig i detta spännande och komplicerade landskap  med språk, föreställningar och erfarenheter kring livets viktigaste sidor. Eller kort och gott: Vad ökar chanserna för att vi blir vettiga människor? Vad kan få våra liv att krackelera? 

.

Schema, rubriker och presentation av inledare.

13 APRIL 19:30-21:00
BEHOVET AV ETT EXISTENTIELLT PERSPEKTIV 
(KAPITEL 1 & 6)

Introduktion av Josefin Lennartsson som är teolog och existentiell/andlig vägledare. Hon driver Kontemplativ praktik – ”en plattform med fokus på existentiell hälsa”.

20 APRIL 19:30-21:00
VÅRA EXISTENSVILLKOR OCH NÅDENS MÖJLIGHET
(KAPITEL 3)

Introduktion av Tomas Walch som är teolog och entreprenör. Han håller kurser, retreater och workshops utifrån existentiell kristendom genom sitt företag Alternaliv som även gett ut boken.

27 APRIL 19:30-21:00
ANSVARIGHET SOM LÄKANDE KRAFT
(KAPITEL 2)

Introduktion av Carl Gustaf Olofsson som är bokens författare och i övrigt engagerad inom Humanisterna och för klimatet i olika sammanhang. Han driver webbplatsen Språk, tro och religion och bloggen Gustafs videoblogg.

4 MAJ 19:30-21:00
DEN EXISTENSBÄRANDE KULTUREN
(KAPITEL 4)

Introduktion av Tomas von Martens som är journalist, författare och förläggare med lång erfarenhet av att lyfta de existentiella frågorna inom och utanför kyrkan i Finland. Bland annat genom att leda populära diskussionskvällar kring progressiv kristen litteratur.
PS. Han har skrivit en essä med rubriken “Ateismen öppnar för nya gudsbilder”. Den publicerades som söndagsessä i Hufvudstadsbladet (Helsingfors) den 22 januari 2023.  

.

Video, bok och nätbok.

Om tekniken fungerar som den ska kommer inledningarna att spelas in på video och efterhand att bli tillgängliga på webbplatsen Kristen bortom Gud. För att lyssna på och ta del i samtalet efter introduktionerna måste man var med på Zoom. 

I väntan på beställd bok kan man läsa på näteversionen på webbplatsen Språk, tro och religion. Min förläggare tillät nätversionen att ligga kvar trots att det förstås konkurrerar med den tryckta boken. Så om du läser på Internet så köp boken ändå. Det är det lill förlaget Alternaliv. Först när förlagets utgifter är betalda blir det provison till mig. Och det är en bra bit dit! Så köp boken! Oavsett om du vill och kan vara med i bokcirkeln.
Länk till kapitel 1 och 6 – första träffen.
Kapitel 1. Livssyn, språk och religiositet.
Länk: https://www.existentiell-tro.net/ekt-98/kapitel1.htm 

Kapitel 6: Existentiell tro.
Länk: https://www.existentiell-tro.net/ekt-98/kapitel6.htm 

.

Lite uppvärmningstips.

Tips på tre poddar där jag varit gäst. Man kan lyssna på en eller flera som uppvärmning. Eller bara för att man är lite nyfiken. 

Podden Exvageliet. 

Sekulär andlighet”. Publicerades den 16 februari 2020. Då fanns detta med en tryckt bok ännu inte på kartan. Men knappt två veckor senare fick jag mail från förlaget Alternaliv med förslag om en tryckt bok.
Länk: https://exvangeliet.podbean.com/e/s2e06-sekular-andlighet/ 

Podden G-ordet.
Avsnitt 5. Ansvar och flykt.  
Ett redigerat föredrag som hölls på Teologiska Högskolan i Stockholm i oktober 2017. Publicerat som podd den 10 juli 2020.
Länk: https://g-ordet.libsyn.com/2020/07 

Podden G-ordet.
Avsnitt 6. Ateistisk religiositet? En intervju med Carl Gustaf Olofsson. Publicedrad den 26 augusti 2020
Länk: https://g-ordet.libsyn.com/2020/08 

En annorlunda uppvärmning är ett textsamtal på Facebook med fyra deltagare. 16 inlägg, fyra vardera, under hösten 2021 och våren 2022.
Rubrik: Tema 8. Om gud och gudsbilder. Hela textsamtalet är i efterhand sammanställt i blogg Nr 133.  Länk. https://gustafsvideoblogg.wordpress.com/2022/06/15/nr-133-tema-8-om-gud-och-gudsbilder-textsamtal-med-fyra-deltagare-olov-sandegard-staffan-sandin-erik-stenberg-roos-och-carl-gustaf-olofsson/

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s