Nr 99. Livets väv. Betraktelse 1 av 5. Humanisterna Väst – Konstepidemin i Göteborg.  

.

Att hålla muntliga betraktelser för publik var en helt ny erfarenhet. Att dessa hölls inom ramen för ett arrangemang av Humanisterna gjorde det dessutom till ett spännande experiment.

Musik för cello och piano varvades med betraktelser. Musiker var Pia Enblom från Göteborgs Symfoniker på cello och frilansmusikern August Holmgren på piano. Initiativet kom från Pia Enblom. Jonas Nordström från styrelsen i Humanisterna Väst tog tag i idéen på ett kreativt sätt och såg till att det blev ett test av en helt ny typ av Humanistarrangemang.

För min del var detta en spännande utmaning. Det värmer att jag fick förtroendet att hålla betraktelserna – och även ta ansvar för ramen med introduktion och avslutning. När jag tillfrågades av Jonas Nordström på Humanisternas kongress i slutet på april kände jag direkt att detta är ett spännande och nyskapande initiativ som jag inte kunde tacka ‘nej’ till. Något över 30 personer hade hittat till lokalen på Konstepidemin i Göteborg söndagen den 10 juni. Reaktionerna var övervägande väldigt positiva. Arrangemanget gav mersmak.

Betraktelserna varierar rejält i längd. De två första är kortast. Den sista är längst. De läggs ut i fem bloggar.

Nr 99. Livets väv. Betraktelse 1.
Nr 100. Delaktighet och mening. Betraktelse 2.
Nr 101. Döden och sorgen. Betraktelse 3.
Nr 102. Vår dubbelhet som människor. Betraktelse 4.
Nr 103. Hopp, livsglädje och kärlek. Betraktelse 5.

 

Piano: August Holmgren. Cello: Pia Enblom

 

Livets väv.

Som människor ingår vi tillsammans med allt annat levande i en oerhört komplex och förunderlig livsväv på den lilla blåskimmrande himlakropp i Vintergatan som Jorden är. Vatten, jord, luft och soljus är livsvävens nödvändiga grund. Den moderna teknologiska industrikulturen har i mycket stor utsträckning tappat bort känslan för detta kosmiska mirakel. Och som moderna konsumenter av saker, upplevelser och resor har de flesta av oss i långa stycke också tappat bort detta.

Den vetenskapliga kunskapen är dubbel. Den är motorn i den teknologiska och industriella utvecklingen. Men vetenskapen är också en enastående källa till kunskap och förundran för de oerhört komplexa och sköra beståndsdelarna i livets väv. Bra populärvetenskap, kreativa konstnärer, musiker och författare, djuplodande journalistik och engagerade pedagoger kan ge oss vanliga dödliga kunskapsskärvor och insikter som öppnar våra ögon mot såväl förundran som ökad känslighet för den komplexa livsväv som är grunden för allas våra liv.

Kan en fördjupad respekt och vördnad för livets förunderliga väv göra det lättare för oss som individer och som global civilisation att hitta långsiktigt hållbara sätt att leva?

Jag tänker att det under de närmsta 100 åren kommer att krävas massor av engagerat, kreativt och modigt tänkande, handlande och skapande för att för att hitta nya vägar för en långsiktigt hållbar global civilisation.

 

Nr 99. Livets väv. Betraktelse 1 (denna blogg).
Nr 100. Delaktighet och mening. Betraktelse 2.
Nr 101. Döden och sorgen. Betraktelse 3.
Nr 102. Vår dubbelhet som människor. Betraktelse 4.
Nr 103. Hopp, livsglädje och kärlek. Betraktelse 5.

 

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i andlighet, betraktelse, Existentiell livssyn, sekulär andlighet och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s