Nr 91. Bortom det övernaturliga. Del 1. Teologisk konferens på THS.

Måndagen den 16 oktober deltog jag i en teologisk heldagskonferens på Teologiska Högskolan i Stockholm. Jag höll en av de fyra föreläsningar som ingick. Rubriken på konferensen var ”Bortom det övernaturliga”. Presentation av såväl konferensen som ingående föreläsningar finns på THS webb.

Att THS upplåter sina dörrar för en sådan konferens har väckt hård kritik från såväl evangelikalt håll som mera traditionalistiskt kyrkligt håll. Se Dagen och Världen Idag. Men varken Stefan Swärd eller Stefan Gustavsson, de två mest namnkunniga evangelikala kritikerna, var på plats för att få koll på ”villfarelserna”.

Teologisk ateism på THS?” var rubriken på ett av sex inlägg i Equmeniakyrkans veckotidning Sändaren den 10 oktober som gäller denna teologiska konferens. Ytterligare två av inläggen var kritiska. Men där var bra försvar av konferensen av såväl THS rektor, Owe Kennerberg, som av Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap på THS och som höll en av konferensens fyra föreläsningar.

Min föreläsning hade rubriken ”Ansvar och flykt. Om synd och nåd bortom det materiella och det övernaturliga”. Den låg sist innan det avslutande panel- och publiksamtalet.

PS. 30.10.2017. Min föreläsning finns nu tillgänglig uppdelad i två delar i blogg Nr 92 och Nr 93. Introduktion, samtliga föreläsningar plus avslutande panelsamtal finns som ljudfiler i podformat. De är sammanställda på en egen webbsida.  Tillgången till videoinspelningarna av såväl min som övriga föreläsningar lär dröja till mitten på november. Det är nätverket ”Kristen bortom Gud” som håller i trådarna. DS.
PS. 1 februari 2018. 
Introduktion och samtliga föreläsningar finns nu tillgängliga på Kristen Bortom Guds webbplats.  DS.

Konferensen var stimulerande och intressant på flera olika sätt.

Konferensen började kl 11 och höll på till strax efter kl 17. Efter de fyra föreläsningarna – med avbrott för en timmas lunch – avslutades arrangemanget med ett panelsamtal och frågor från publiken.

Petra Carlsson, lektor i systematisk teologi på THS som hållit i de administrativa trådarna på THS introducerade och hälsade välkomna.

Den första föreläsningen var en teologihistorisk genomgång av Tomas Walch som var initiativtagare till konferensen och tillika är samordnare för nätverket ”Kristen bortom Gud” som tillsammans med THS var värd för arrangemanget.
Rubrik: Teologin bakom nätverket ”Kristen bortom Gud”.

Tomas Walch tog upp det som brukar kallas existentiell teologi som efter en storhetstid på 1950- och 1960-talet nästan försvunnet från den teologiska scenen. Där finns namn som Rudolf Bultmann, Dietrich Bonhoeffer, Paul Tillich, John AT Robinson mfl.

Här blir det inga analyser och referat. Bara en liten bildkavalkad. Min egen föreläsning blir, som jag nämnt ovan, tillgänglig inom någon vecka. Hur det blir med övriga bidrag är ännu oklart.

Petra Carlsson, teol.dr. och lektor i systematisk teologi på THS, hälsar välkomna!

Tomas Walch, initiativtagare till konferensen, håller en teologihistorisk genomgång.

Tomas Walch berörde en av mina gamla favoriter, den engelske biskopen John A.T. Robinson. Den svenska översättningen ”Gud är annorlunda” trycktes i över 30 000 ex. I England trycktes ”Honest to God” i 19 upplagor och en sammanlagd utgivning på runt 1 miljon exemplar. Boken ansågs kontroversiell och väckte en storm av kritik från traditionalistiskt håll. Men i den intensiva debatten i England var det också många framträdande kulturpersonligheter som försvarade Robinson.

Den svenska översättningen fick titeln ”Gud är annorlunda” (Gummesson, 1964) och såldes i över 30 000 ex. Boken sågades av Gustaf Wingren och hela det övriga teologiska etablissemanget i Sverige. Dock med ett lysande undantag. John A.T. Robinson inbjöds till Sverige av Margit Sahlin och  Katharinastiftelsen. Det väckte hård kritik från etablerat kyrkligt håll.

Jag läste ”Gud är annorlunda i början av 1990-talet, nästan 30 år efter att den kom ut. Den gjorde stark intryck på mig och var viktig i min gudlösa återknytning till mitt kristna arv som började sensommaren 1990. (Jag berör denna vändpunkt i första personliga delen av Del I i min föreläsning – blogg Nr 92).

Koncentrerade deltagare i konferensen.

Sabina Koij, präst i Storkyrkan i Stockholm, håller här sin föreläsning om tradition och resiliens. Hon utgår från den doktorsavhandling hon arbetar med.

Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap på THS och pastor i Equmeniakyrkan, föreläser om funktionell teism utifrån ett kognitionsvetenskapligt perspektiv.

Kängan till Sturmark och Humanisterna som finns i Power Pointen var onödig. Fascination och förundran, ett viktigt område, är inte främmande för sekulära humanister. Detta berördes i ett avsnitt i Teologiska rummet med Christer Sturmark och Åsa Wikfors för två år sedan. Jag har själv skrivit om det i Humanisten nr 4/2015. Rubrik: ”Mystik och medvetenhet – om förundran inför vår plats i tillvaron”.

Det fanns mycket som var intressant i Thomas Kazens föreläsning. Speciellt intressant var avsnittet om det svåröversatta ”awe” – fascination, förundran, hänförelse.

Sista föreläsningen:Ansvar och flykt. Om synd och nåd bortom det materiella och det övernaturliga” . Jag är nöjd med föreläsningen. Men jag saknade en tuff och handfast kritisk diskussion kring de ganska kontroversiella tankar jag formulerade i föreläsningens andra del. Jag kan i efterhand konstatera att upplägget inte inbjöd till den sortens kritisk grillning. Jag har övertygelsen om att det bara är genom den ärliga kritiska dialogen som kunskapen kan utvecklas och man på det individuella planet kan råka bli lite klokare. Detta gäller än mer när det handlar om en så pass svårfångad problematik som jag försöker ge ord åt i min föreläsning.

PS. Bloggen är bearbetad och kompletterad den 30.10.2017. DS

PS. 30.10.2017. Introduktion, samtliga föreläsningar plus avslutande panelsamtal finns som ljudfiler i podformat. De är sammanställda på en egen webbsida.  Tillgången till videoinspelningarna av såväl min som övriga föreläsningar lär dröja till mitten på november. Det är nätverket ”Kristen bortom Gud” som håller i trådarna. DS.

Ytterligare två bloggar som gäller konferensen ”Bortom det övernaturliga”
Nr 92. Publicering av första delen av min föreläsning plus länk till podfil.
Nr 93. Publicering av andra delen av min föreläsning plus länk till podfil.
Bilaga i pdf-format som deltagarna fick innan föreläsningen.

PS 2. (31.10.2017). Debattartikel av webbredaktören i Östra Småland på 500-årsdagen av Martin Luthers uppspikande av de 95 teser som blev startpunkten för reformationen. Rubrik: ”Gudlöst om kyrkan och mänsklighetens framtid”. DS.  

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i ateistisk teologi, existentiell teologi, förundran, Okategoriserat, religionsfilosofi, sekulär andlighet, Teologi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s