Nr 90. Ulf Ekman, Livets Ord och Sommar i P1. Några kritiska reflektioner.

Som sällskap i ett pågående renoveringsprojekt i vårt gamla hus lyssnade jag häromdagen på Sommar i P1 med Ulf Ekman. Grundare av Livets Ord och dess ledare fram till 2014 då han och hans fru Birgitta överraskade omvärlden genom att konvertera till katolicismen och lämna Livets Ord. Programmet sändes måndagen den 3 juli. Jag lyssnade för några dagar sedan via mobil och det fantastiska poddkonceptet som gör att man kan lyssna när man vill. Jag var nyfiken på om sommarpratet skulle innehålla någon form av avbön och kritik gentemot den teologi och förkunnelse som han och Livets Ord bar upp. 

 

Ingen avbön!

Jag kan direkt säga att det inte fanns en antydan till avbön eller självkritik. Det gör att jag är mycket undrande inför bevekelsegrunderna i redaktionen för Sommar i P1. Det enda som enligt min mening kan motivera att ge denna gamle Livets-Ord-Profet 90 minuter i radion på bästa sändningstid är om Ulf Ekman hade förmedlat någon sorts kvalificerad ursäkt och avbön för den starkt manipulativa förkunnelse som var något av kärnan i Livets Ord och Ulf Ekmans gärning.

Om man systematiskt misstänkliggör ‘samvetets, hjärtats och sanningens röster’ hos den enskilde församlingsmedlemmen när dessa på ett eller annat sätt ifrågasätter ledaren, inslag i förkunnelsen eller den bärande teologin (ideologin) så är det manipulativt och destruktivt. Det gäller i samma utsträckning för religiösa rörelser som politiska. Det gäller också oavsett hur mycket bibelcitat – eller Lenincitat – man använder som motivation! Inte ett ord om detta från Ulf Ekman!!!

Jag väntade mig någon form av avbön eller åtminstone kritisk reflektion kring framgångsteologin som som var den teologiska grundstenen för Livets Ord. Att vara rik, frisk, lyckad ses i denna teologi som det yttre tecknet på att man är älskad av Jesus Kristus och är en god rättfärdig kristen. Inte ett ord om detta. Framgångsteologin importerades från den karismatiska högerkristna rörelsen i USA. Men inte ett ord från Ulf Ekman.

 

Stiftelsestruktur och ekonomisk kontroll.

Ulf Ekman nämnde inte heller med ett ord den stiftelsestruktur som gjorde att familjen Ekman både kunde berika sig och ha full koll och makt över ekonomin i Livets Ord. Hur mycket har han och familjen tagit ut i lön och ersättningar? Hur mycket får han och hans hustru Birgitta i pension från stiftelsen? Hur mycket privat förmögenhet har dom samlat på sig via stiftelsen. Att dom även efter avhoppet från Livets Ord och konverteringen till katolicismen är välbeställda råder det såvitt jag vet ingen tvekan om.

Såvitt jag vet är denna form av ekonomisk struktur fullständigt främmande för de gamla etablerade frikykorna i Sverige. I dessa finns så vitt jag förstår en demokratisk struktur av folkrörelsekaraktär med den insyn i ekonomin som detta innebär. Sannolikt tycker Ulf Ekman fortfarande att denna stiftelsestruktur var smart, sund och rättfärdig inför både Gud och djävulen.

 

Hyvens kille!

I programmet är det i stället en hyvens kille som bland annat sommarjobbat i hamnen i slutet på 1960-talet i Göteborg som gymnasist och under samma tid blivit introducerad till den klassiska musiken av en klasskompis. Och som under denna tiden också fick en stark frälsningsupplevelse som sedan gjorde att han blev präst. Utifrån sina erfarenheter som studentpräst i slutet på 1970-talet startade han den bibelskola som blev startskottet för Livets Ord. En hjälte- och framgångssaga, hyvens kille!

Att han lämnade ledarskapet för Livets Ord och tillsammans med sin hustru Birgitta konverterade till katolicismen 2014 visste jag. Och det är förstås väldigt intressant – och det uppmärksammades i media när det hände. Denna mycket överraskande scenförändring var avgörande för min nyfikenhet på vad han hade att säga. Jag trodde att det skulle kunna fungera som avstamp för självkritik. Men inte!! Det enda han sa var att han varit okunnig om katolicismen. När han börjat förstå att det var en rik och mångfacetterad trostradition och till detta hade börjat förstå betydelsen av den eniga kyrkan och den obrutna traditionen över 2000 år – så hade det känts rätt att konvertera. Det blev en lång predikan i ‘sommarpratets’ form om Jesus Kristus som genom sin försoningsdöd tagit våra synder på sig – och som uppstått från döden och lever och verkar. Väldigt mycket genom Ulf Ekman!!

 

Vissa predikningar är okej – andra inte!

Visst, det var en häftig historia om det stora framträdandet i Albanien med Carola något år efter att Berlinmurens fall. Så också historien om besöket i Vilnius när det stod och vägde mellan frihetslängtan och Sovjetisk pansar runt parlamentet. Berättelsen om det gamla Komosoltågsättet Livets Ord hyrde i gamla Sovjet efter murens fall och som de sedan drog runt med och missionerade var fascinerande och lätt otrolig. 900 mil och väckelsemöte på varenda liten – eller större – station de passerade.

Ett återkommande inslag i Sommar i P1 är den kreativa och djärva entreprenören som med hårt arbete och envishet har lyckats mot alla odds. Och som blivit känd, eller vars varumärke blivit känt och intagit den internationella scenen. Vad det gäller är mindre intressant! Och där tar Sveriges Radio inget tydligt ansvar. Ulf Ekman hamnar i denna entreprenörs­kategori!

90 minuters förkunnelse i Sommar i P1 om Jesus Kristus som lever och verkar och som försonade våra synder genom sin död på korset kan jag till nöds acceptera. Men när det görs av Ulf Ekman som i sin förkunnargärning demoniserat människors personliga brottning med samvetets, hjärtats och sanningen röster när de på ett eller annat sätt börjat ifrågasätta ett eller annat inslag i Livets Ord – är minst sagt magstarkt. Det är en manipulativ och destruktiv form av kristendom. Om Ulf Ekman hade hämtat hem och kritiskt reflekterat kring detta kunde det varit både viktigt och intressant att släppa fram honom till Sommarmikrofonen. Nu tycker jag bara att det var bedrövligt – och ansvarslöst av redaktionen för Sommar i P1.

 

PS. Om man vill försöka förstå mer om olika sätt att försöka sätta enskilda människors personliga samvete ur spel och vad det gör med denna människas livsvärld så rekommenderar jag texten ”Ansvar och flykt” (ingår som kapitel 2 i boken ”Existentiell livssyn – kristen tro?” (1999, 2014)). Och där speciellt andra halvan av avsnitt III.1 ”Guds röst” och ”frestarens”. Men det är förstås bäst att läsa texten i sin helhet.

PS 2. (14.7.2017) Ytterligare ett tips är att läsa boken ”Livets Ord. Kontroll och manipulation i Jesu namn” ( Leopard förlag, 2010). Per Kornhall var medlem i Livets Ord i 17 år, från 1983 till 2000. Blogg ”Nr 6. Livets Ord” från 2011 tar sin utgångspunkt i Per Kornhalls välskrivna och viktiga bok. Det är en renodlad videoprata på nästan 14 minuter.

 

 

 

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i Teologi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nr 90. Ulf Ekman, Livets Ord och Sommar i P1. Några kritiska reflektioner.

  1. Rebellas andra skriver:

    Vänta inte på avbön. Det lär aldrig komma någon. Här lite om hans bok om konverteringen, som ju borde inbjuda författaren till reflektioner även över det han lämnat.
    https://rebellasandra.wordpress.com/2017/07/01/sjalvinsikt-dold-mellan-raderna/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s