Nr 63. Sverige är en av bovarna för jordens långsiktiga hållbarhet

Detta är en gästblogg av Aina Hagberg. Bloggen är föranledd av en signerad ledarkolumn i dagens Barometern (1 oktober 2014) av Martin Tunström med rubriken ”Sverige är ingen miljöbov”. Han är den ena av Barometerns två fasta ledarskibenter. Det är gårdagens uppmärksamhet kring en nypublicerad rapport från Världsnaturfonden om ”jordens hälsotillstånd” som utgör bakgrunden. Rapporten uppmärksammades i radions nyhetssändningar och genom en helsidesartikel på DN Debatt.  DN-artikeln har rubriken ”Svenskarnas konsumtion pressar jorden allt hårdare” och presenterar 2014 års upplaga av ”Living Planet Report”. Rapporten tas fram i samarbete med Global Footprint Network och lanseras globalt av Värlsnaturfonden (WWF). Artikelskribenterna Carina Borgström-Hansson och Håkan Wirtén från Världsnaturfonden tar upp vad rapporten visar vad gäller våra svenska förhållanden. 

 

Sverige är en av bovarna för jordens långsiktiga hållbarhet

Det första man bör göra när man ska kritisera begreppet ekologiska fotavtryck – särskilt om man gör det i en politisk ledare – är att ta reda på vad ekologiska fotavtryck mäter och vem som står bakom utvecklandet av begrepp och mätmetoder! Det gäller att besöka sidan Global Footprint Network och sätta sig in detta.

Ekologiska fotavtryck är inte främst knutet till utsläpp av gifter i naturen eller växthusgaser i atmosfären. Även om det tar hänsyn även till sådana faktorer.
Man får inte bara och inte främst fram vilka länder som är miljöbovar. Man får fram vilka länder som förbrukar en oproportionerligt stor del av jordens samlade förnybara och icke-förnybara resurser.

Man tittar på all form av förbrukning av resurser; hur vi hushållar med jord, vatten och luft inom vårt geografiska område. Där ligger Sverige hyfsat bra till för att vara ett så ”rikt” land som vi är. Man tittar även på den samlade förbrukningen av alla former av konsumtionsvaror och tjänster, som i bygger på förbrukning av naturresurser av alla de slag.

Där utgår man självklart från de som konsumerar dessa varor och tjänster. Något annat sätt att mäta är helt omöjligt att föreställa sig. Det man är ute efter är ju vilka länder som är dyra i drift för jorden och som tär på jordens samlade realkapital. Det handlar alltså om en långsiktig hållbarhet, som innefattar mycket mer än bara miljögifter och växthusgaser.

Vi kan tänka oss en modell där en mycket större andel av svenskarnas konsumtionsvaror producerades inom Sveriges gränser, med svensk miljölagstiftning och svenska löner. Sverige skulle då ligga betydligt bättre till i ”roffarligan” till priset av att många av våra elektronikprodukter, kläder och mycket annat skulle vara mycket dyrare och vår totala konsumtion därmed betydligt lägre! Utlandsresandet skulle troligen också sjunka rejält eftersom folk inte skulle ha råd till så mycket resande

I traditionella ekonomiska tillväxttermer har Sverige gått bra de senaste åren och svenska folket har fått mer pengar att röra sig med fem jobbskatteavdrag. Man konsumerar mer prylar och reser mer. Konsekvenserna har blivit att vi avancerar i ”roffarligan”. Det är kalla fakta!

Och om det är något man undanber sig så är det den form av nonchalans som Barometerns ledarskribent Martin Tunström visar i sin signerade ledarkolumn vad det gäller att sätta sig in i ett område han kommenterar. Särskilt när det berör en så viktig samtids- och framtidsfråga som jordens långsiktiga hållbarhet!

Aina Hagberg
Aktiv i Folk och Frö i Kalmar
och Klimatriksdag 2014.

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i hållbar utveckling, klimat och miljö, Samhällsdebatt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s