Nr 62. Klimat på frukostmöte med Margot Wallström

Idag på morgonen var jag med Aina, min sambo, på ett socialdemokratiskt frukostmöte i Kalmar med Margot Wallström som dragplåster. Aina hade fått nys om arrangemanget och ville dit för att med Klimatriksdag 2014 i ryggen ta upp och fråga om hennes och socialdemokraternas syn på klimatfrågan. I ryggsäcken hade hon de sju vinnande motionerna från Klimatriksdagen och en enkät kring klimatfrågan – för att om möjligt räcka över personligen.

Frukostmötet började med kaffe och macka. Halv nio började arrangemanget med två socialdemokratiska landstingspolitiker som höll korta anföranden och sedan svarade på frågor. Runt klockan nio anlände Margot Wallström. Efter en kort välkomsthälsning från mötesledaren  intog hon talarstolen.

Jag har sedan tidigare en positiv bild av Margot Wallström. Men ändå inte med några tydliga personliga konturer. Hon gjorde ett mycket positivt intryck i sitt anförande, både genom det hon sa och den integritet hon utstrålade. Hon började sitt anförande på en knapp kvart med att i tre punkter redogöra för varför hon kommit tillbaka till partipolitiken. Hon var nästan lite ursäktande när hon sa att det var tre män som på olika fått henne att ta detta steg.

S-20140903-IMG_0622
Margot Wallström i talarstolen på First Hotel i Kalmar den 3 september

Den första var henne ettåriga barnbarn. Det hade fått henne att mer handfast tänka på framtiden. Inte bara om ett år eller fram till nästa val, utan långsiktigt. Hur ser världen ut när han är 25? När han är 50? I detta perspektiv var det tydligt för henne att klimatfrågorna var väldigt viktiga. Men även de mer övergripande frågorna om miljö, resurser och hållbarhet i ett globalt perspektiv. Det kändes häftigt och jättebra att detta var den första punkten hon tog upp.

Den andra mannen var en 91 årig Säfflebo (hennes hemtrakter). Det är en aktiv socialdemokrat som hon träffat då och då genom åren. För något år sedan hade hon fått se att han hade en tatuering på armen – och frågade. Från Auschwitz!! Det hade skärpt henne medvetenhet om betydelsen av alla människors lika värde och att motarbeta rasism och främlingsfientlighet. Och med en stark betoning av hur viktigt det är att vi lär av historien. Efter att för någon vecka sedan läst ut Elisabeth Åsbrinks välskrivna och fruktansvärt skrämmande bok om nazisternas politik mot Wiens judar efter maktövertaganden 1938 ”Och i Wienerwald står träden kvar…” (Natur och Kultur, 2011) så har detta fått förnyad skärpa för min egen del: hur viktigt det är att vi lär av historien.

Den tredje mannen som bidragit till hennes återkomst på den politiska scenen var Stefan Löfvén. Hon sa att hon har ett starkt och hundraprocentigt förtroende för honom. Jag hoppas att hon har rätt i sin starka positiva bedömning av Stefan Löfvén.

Kontentan var att om det skulle bli en valseger för de rödgröna, vilket inte på något sätt var givet, och om det skulle bli aktuellt med en ministerpost, så skulle det helst vara en post som ännu inte finns: framtidsminister! Och då arbeta övergripande och långsiktigt för att öka möjligheterna för en godartad framtid för de som ska leva i Sverige och på jorden efter oss.

Sammantaget gjorde hon ett gediget intryck kring de stora och svåra framtidsfrågorna om klimatet, globalt ansvar för miljön och en hållbar utveckling. I detta nu så vill jag väldigt gärna se Margot Wallström som framtidsminister i en rödgrön regering.

Sedan blev det öppet för frågor. Ingen hängde på att hon så tydligt tagit upp klimatfrågan. Aina väntade på ett lämpligt läge att göra ett inlägg. Och så var det plötsligt och abrupt slut. Margot Wallström skulle vidare till något annat. Så mötesledaren tackade och sa några avslutningsord. Det kändes snopet. Man hade inte sagt något om det mycket bestämda tidsgränsen. Då gjorde jag snudd på en fräckis. Jag ställde mig upp, avbröt mötesledaren, och hävde upp min röst som har bra volym om det behövs (och alldeles för ofta när det inte behövs) och sa lite ungefär: att jag bara vill säga att det kändes jättebra och viktigt att du så tydligt har tagit upp klimatfrågorna och detta med vår framtid och att jag bara ville uttrycka mitt stora stöd och min uppmuntran för ditt vidare arbete med detta. Och jag fick en rejäl applåd. Det kändes jättebra. Sedan fortsatte mötesledaren med dom få meningar han inte fått sagda innan jag avbröt honom. När slutapplåden kom passade Aina på att nästan springa fram medan Margot Wallström hämtade sin jacka och väska på första raden. Hon fick några ord med Margot om klimat och klimatriksdagen och överlämnande den politikerenkät som Klimatval 2014 tagit fram kring  de sju vinnande motionerna från Klimatriksdagen. Sedan vandrade Margot Wallström iväg med raska steg.

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i hållbar utveckling, klimat och miljö, Politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s