Nr 61. Vad är prästen och teologen Annika Borgs syn på hållbar utveckling?

Annika Borg är författare, präst, teol.dr och en väletablerad röst i den offentliga debatten. Hon har en återkommande ledarkolumn i Kyrkans Tidning och medverkar regelbundet i Radio P1:s Tankar för dagen. Torsdagen den 31 juli skrev Annika Borg en ledare i Barometern med rubriken ”Pengar är inte allt — för dem som redan har dem”. Ledaren väcker frågor och invändningar. Har man läst Maria Ludvigssons ledarkrönika i Svenska Dagbladet den 27 juli med rubriken ”Politik före Gud i biskopsbrev” så får invändningarna än mer skärpa. Annika Borgs ledare kan läsas som något av en lightversion av Maria Ludvigssons.

Vi, dvs min sambo Aina Hagberg och jag, kollade om det var möjligt att få in ett kort kritiskt text på Barometerns debattsida. Men, som väntat, var det mot deras policy. En kritisk kolumn på ledarsidan? En vänlig ledarredaktör svarade med ett tack för en intressant text men att deras policy var att bara ge utrymme för organisationer eller personer som direkt var berörda i en ledare. Och det var förstås inte vi.

Därför denna blogg skriven tillsammans med Aina Hagberg. Texten kan läsas, men den hamnar tyvärr långt ute i den yttersta marginalen. Dock bättre så än den totala osynligheten och tystnaden.

 

Vad är prästen och teologen Annika Borgs syn på hållbar utveckling?

Vi håller med Annika Borg om att frågorna om pengar och mänskliga rättigheter är viktiga. Men när detta är sagt tycker vi att hon i sin ledare i Barometern blandar bort korten på ett sätt som mest skapar dimridåer och bidrar till allmän fördumning. Det är lätt att raljera över välfärdstrygga svenskar som betonar att det finns andra värden än pengar. Utan närmre granskning av argument och bevekelsegrunder spelar Annika Borg ut de som har trygga livsomständigheter med jobb, skola och omsorg mot de som inte har jobb, tiggare, de många miljoner som lever i den extrema fattigdomens utsatthet.

Ledarens underliggande tema är de viktiga frågorna om fördelning av livets nödvändigheter och hållbarhet. Den polemiska udden riktas mot Svenska kyrkan och biskopsbrevet om klimatfrågan, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Vad Annika Borg själv tycker i dessa frågor framgår inte. Kanske menar hon som de flesta ledande ekonomer och politiker: Konsumera mera så att tillväxten hålls uppe och sprider sina ringar ner mot de mest utsatta och fattiga här hemma och i världen.

Man kan föra denna debatt kring pengar, tillväxt, miljö och fördelning av resurser utifrån begreppet ekologiska fotavtryck. Då blir de viktiga värdefrågor synliga som Annika Borg dribblar bort.

Om alla människor på jorden levde på samma konsumtionsnivå som den genomsnittliga svensken behöver vi 3,3 jordklot. Tittar man på Sveriges diagram på www.footprintnetwork.org ser man att den viker rejält uppåt under senare år. Om alla levde på samma nivå som Kenyanerna så behövs det 0,8 jordklot.

Ekologiska fotavtryck

Aina pekar på kenyanens  respektive svenskens ekologiska fotavtryck. Bilden tagen i juni 2014 på utställningen Framtiden på Arbetets museum i Norrköping

Vi vet inte vårt egna ekologiska fotavtryck. Det är sannolikt inte 3,3, men det är i ett globalt perspektiv betänkligt nog om det är 1,5 eller 2. Och det är det nog! Tar vi hållbarhetsperspektivet på allvar, vilket biskopsbrevet vill göra, så måste vi krympa våra fotavtryck. Om vi inte vill förespråka en gammeldags överklassmoral om den starkes rätt måste vi dra ner på vår konsumtion för att öka utrymmet för de fattigaste. Detta av det enkla skälet att vi bara har en jord och att vi vill att mänskligheten ska finnas kvar med drägliga livsvillkor för alla ett antal årtusenden framåt i tiden. Vi är övertygade om att vi kan hitta lycka och livsglädje även inom dessa tuffare ramar.

Aina Hagberg, beteendevetare och aktiv i Klimatriksdag 2014
Carl Gustaf Olofsson, beteendevetare, bloggare och ansvarig för webbplatsen ”Språk, tro och religion”.

PS. Se även vår gemensamma debattartikel ”Klimatretoriken är vilseledande” i Barometern måndagen den 9 juni. Den är även publicerad som Nr 60 på denna blogg. DS.

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i hållbar utveckling, klimat och miljö, Politik, Samhällsdebatt och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s