Nr 59. Falsk klimatmatematik!

När det gäller Sveriges belastning på jordens klimat och miljö måste förstås all vår konsumtion räknas, dvs även klimatbelastningen från de konsumtions­varor vi importer. Det är den enda matematik som kan göra en rimlig global framtid möjlig. Det är illavarslande att ledande politiker tydligen inte tycker det.

Den 13 maj publicerade Miljödepartementet ”Sveriges sjätte nationalrapport om klimatförändringar”. Söndagen den 18 maj skriver de båda centerpartisterna Annie Lööf, partiledare, och Kent Johansson, EU-parlamentariker på DN Debatt om Sverige som ett föredöme i miljö- och klimatarbetet (”Så ska vi driva på för att EU ska behålla klimatled­ningen”). Utan att det skrivs har man Miljödepartementets rapport i ryggen. Mitt i artikeln skriver man med referens till Naturvårdsverket:

”Vi (Sverige) har visat att det går att kombinera jobb, tillväxt och sänkta utsläpp. Nyligen presenterade Naturvårdsverket siffror som visar att utsläppen minskat med 23 procent sedan 1990, medan BNP vuxit med 60 procent.”

Om man bara räknar utsläpp från inhemsk produktion är det korrekt. Det är också rätt om utgår från anvisningarna i FN:s klimatkonvention. Men om man tar hänsyn till utsläppen från vår samlade konsumtion så är det grovt fel. Om man läser Naturvårdsverkets rapport ”Fortsatt minskning av svenska växthusgaser” så visar det sig att Lööfs och Johanssons sätt att referera måste betraktas som grov desinformation. Man refererar ingressen till rapporten och använder läsarnas förtroende för Naturvårdsverket för att ge eftertryck åt sina ord. Men Lööf och Johansson utelämnar såväl viktiga resonemang i Naturvårdsverkets rapport som slutet. Och man blundar för de viktiga dokument rapporten hänvisar vidare till. Så här står det i rapportens sista stycke.

”Samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar i Sverige, så har utsläppen i andra länder till följd av svensk konsumtion ökat.”

I slutet hänvisar Naturvårdsverkets rapport vidare med en länk: ”Växthusgaser – utsläpp av svensk konsumtion (diagram)”. Där kan man läsa att år 2010 var våra sammanlagda konsumtionsbaserade CO2-utsläpp 115 miljoner ton CO2-ekviavalenter. Därav 43 miljoner från vår inhemska produktion och 72 miljoner som belastar de länder där våra importvaror produceras. Man kan också läsa att svenskarnas CO2-avtryck i världen har ökat med 15 procent från 1990. Det är något annat än att de minskat med 23 procent!!

Om Miljödepartementet och två så framträdande politiska personer som partiledaren Annie Lööf och EU-parlamentarikern Kent Johansson låtsas som om alla importerade konsumtionsvaror inte påverkar vårt klimat­avtryck så ser det mörkt ut för jordens framtid. Det blir omöjligt att föra en vettig politisk diskussion om klimatpolitiken. Och det blir omöjligt att göra internationella överenskommelser om klimat- och miljöbelastningen om alla varor från Kina som vi konsumerar ska räknas på Kinas klimatkonto och inte vårt.

Att FN:s klimatkonvention, som ligger till grund för de internationella klimatförhandlingarna, stödjer detta sätt att räkna är sannolikt ett av de största hindren för bindande internationella klimatavtal. Sverige skulle kunna bli ett föredöme bland de välbeställda nationerna genom att aktivt arbeta för att FN:s klimatkonvention ska kompletteras så att konsumtionen finns med på ett rimligt sätt.

Koldioxidutsläpp och klimat handlar om framtiden för jorden och det globala samhället! All konsumtion måste ingå i kalkylerna. Det är den enda möjliga matematiken. Om vi inte vill försvara en hållning som krasst bygger på den starkes självklara rätt så är det också den enda försvarbara etiken.

I början på juni anordnas Klimatriksdag 2014 i Norrköping. En lång rad föreningar och organisationer står bakom. Att Annie Lööfs och Kent Johassons debattartikel är väl i linje med ”Sveriges sjätte nationalrapport om klimatförändringar” från Miljödepartementet (Ds 2014:11, 15 maj 2014) visar betydelsen och nödvändigheten av detta medborgarinitiativ.

PS. Den är motiverat att återge den korta introducerande sammanfattningen till  ”Sveriges sjätte nationalrapport om klimatförändringar” från Miljödepartementet:

Sveriges sjätte nationalrapport är utformad i enlighet med de riktlinjer som antagits av parterna till FN:s klimatkonvention. I rapporten redovisas basfakta om det svenska samhället och en genomgång görs av de olika samhällssektorerna enligt den indelning som man enats om inom FN:s klimatkonvention. Utsläpp och upptag av olika växthusgaser redovisas för varje sektor och sammantaget för varje år sedan 1990 liksom olika styrmedels inverkan på utsläppen. De utvärderingar som redovisas i rapporten visar att Sverige lyckats bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och växthusgasutsläpp. De införda styrmedlen har haft en betydande effekt och utsläppen har minskat med ungefär 16 procent mellan 1990 och 2011. Preliminära utsläppssiffror för 2012 visar att utsläppen har minskat med 20 procent sedan 1990. Samtidigt kan Sverige uppvisa en god ekonomisk tillväxt med en BNP ökning på nästan 60 procent sedan 1990.”

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i klimat och miljö, Samhällsdebatt och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s