Nr 44. Ateism och förundran

Måndagen den 6 maj 2013 behandlas en amerikansk antologi med titeln ”The joy of secularism” i en välskriven och intressant understreckare i Svenska Dagbladet av Merete Mazzarella. Jag är inte helt förtjust i rubriken ”Förtrollningen finns inom räckhåll”. Jag tycker inte om när man kopplar ihop ordet ”förtrollning” med djupa känslor av undran och förundran. Slängen till Humanisterna i början var sänker helhetsintrycket ett snäpp. Bortsett från detta är det en mycket intressant artikel som ger en bild av olika sätt att tänka kring den mentala situation som uppstått hos moderna människor som lämnat alla föreställningar om övernaturliga krafter och makter. Den ger olika infallsvinklar till detta med mening, livsglädje, förundran, etik utifrån ett sekulärt ateistiskt perspektiv. Jag tycker detta är både spännande och väldigt viktiga frågor.

Understreckaren berör frågor som jag tog upp i mitt föredrag ”Sekulär andlighet – finns den?” i Stockholm i slutet på mars, framför allt avsnitt V (rubrik i pappersmanuset: ”Mystik och transformerande djuperfarenheter”, s.10ff) där jag problematiserar begreppet mystik från ett uttalat sekulärt, ateistisk perspektiv (börjar vid 34:45 i videon). Mera övergripande kan man säga att understreckaren – och ”The joy of secularism” – behandlar den problematik som har varit drivkraften i sedan jag på allvar började skriva i början på 1980-talet.

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i förundran. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s