PS. Videon har flyttats till ny adress i början av 2014 DS.
Bakgrund: Seminariet hölls på ABF Sveavägen i Stockholm den 27 mars 2013. När jag i mitten på hösten blev inbjuden av Humanisterna i Stockholm att hålla ett föredrag/seminarie så fick jag föreslå ämne. Efter en veckas betänketid föreslog jag någonting på temat ”sekulär andlighet”. Det kändes lite lagom utmanande även för mig själv, nästan på gränsen till tabu. (bloggen är uppdaterad den 2 april)
Video, ljudfil och manus!
PS. Webbredigerat manus utlagt den 18 oktober 2013. DS
–
Utöver en videoinspelning finns seminariet även tillgängligt som en podfil. Fördelen med en podfil är att man inte behöver sitta klistrad vid datorn för att lyssna. Jag har i dagarna lärt mig hur man fixar till en ljudfil så att den får hanterligt format och hur man podtaggar den. Den kan laddas hem och tankas över till mp3-spelare eller mobiltelefon och sedan köras som vilken podfil som helst.
Manuset till föredraget kan också laddas hem i form av en pdf-fil.
Korrektur: Vid 14:38 (videon 14:30) har jag fått fel namn på tungan. När det gäller konsekvenserna av att följa sin inre röst så innebar det döden för Sokrates (och inte Platon som slinker ur min mun)!
Utöver mitt föredrag på ca 50 minuter innefattar seminariet ett samtal med Sören Holst på ca 20 minuter och sedan samtal med publiken i ca 25 minuter. Sören Holst som även är presentatör och moderator är aktiv inom Humanisterna. Han har doktorerat i teoretisk fysik och arbetar på Stockholms Universitet. Hans specialiteter är relativitetsteori och kvantfysik. Han kom i höstas ut med boken ”Tankar som förändrar allt. Om tankeexperiment och nya världbilder” (Fri Tanke förlag, 2012).
Jag var nöjd med kvällen och så var även arrangörerna. Jag fick också några rejält uppskattande ord från några i publiken efteråt. Det värmde! Och då var jag inte speciellt lysande i samtalet efter föredraget med alla mina onödiga utfyllnadsord – på något sätt, liksom, alltså. Men med mer träning kan den delen säkert bli bättre.
Kan man ha en tro som Humanist? Det finns en liten del i samtalet som jag är riktigt nöjd med. Det gäller publikfrågan om tro visavi religion och om man kan ha en tro som Humanist (Videon: 1:20:40 – 1:24:05. Podfilen 8 sekunder senare). Jag tycker att jag ganska väl lyckades uttrycka själva kärnan i det jag kallar ”existentiell tro”. Det gäller frågan huruvida vi tror att vi som människor rymmer möjligheten att fördjupa kvaliteter som medkänsla, omsorg, förnuft och samarbete eller om vi tror att människan till sin natur är egoistisk och enbart kan handla gott inför hotet om straff eller utsikten av belöningar. Vilken grundsyn vi bejakar och lever utifrån gör väldigt stor skillnad för hur våra liv kommer att utvecklas. Frågan har ingenting med gud och något bortomvärldsligt att göra.
Om man vill göra en rejäl djupdykning i denna fråga så kan man läsa texten ”Existentiell tro” som ingår som kapitel 6 i boken ”Existentiell livssyn – kristen tro?”. En liten varning kan dock vara motiverat. Den är skriven för mer än femton år sedan. Jag trodde då på möjligheten av en organiserad och väl synlig existentiell, gudlös tolkning av kärnan i kristen tro inom ramen för Svenska kyrkan. Texten har en tydlig teologisk sida genom att den tar sin utgångspunkt i kristen tradition både i positiv och negativ, kritisk mening. Den är en bearbetning och kritik av ett traditionellt kristet trosbegrepp och visar på en existentiell trosproblematik som är helt oberoende av traditionella religiösa föreställningar. Oavsett möjliga anknytningar till kristen tradition har grundanalysen samma giltighet. Även blogg Nr 31. Temavecka – ”Vad kan man tro på”. Del 8. Eftertankar. Tro?” berör mera kort denna problematik.
Det enda jag är mera påtagligt missnöjd med är att jag inte tog bättre tillvara tillfället när Sören Holst på ett intresserat och uppskattande sätt tog upp min användning av begreppet existensvillkor (pod 58:45 – video 58:37). Så här i efterhand tycker jag att jag kunde använt denna öppning till en viktig problematik på ett mycket bättre sätt. Om man blir nyfiken och vill fördjupa sig kring begreppet existensvillkor rekommenderar jag första avsnittet ”1. Mänskliga existensvillkor” i texten ”Utsatthet och transcendens” som ingår som kapitel 3 i boken ”Existentiell livssyn – kristen tro” (PS. finns sedan januari 2014 som Ebok).
Texten ”Mänskliga existensvillkor” är koncentrerad till den smärtsamma och utsatta sidan av vår existens eftersom det är den sidan som är viktig för kapitlets analyser kring existentiell ensamhet och särskildhet – och den viktiga kvalitet, i texten kallad ”ömhetens och medkänslans blick”, som kan få kraft i den fördjupade insikten om dessa existensvillkor. Jag tar där upp åtta avgränsade områden: 1. Kroppslighetens villkor, 2. Gemenskapens villkor, 3. Naturens villkor, 4. Språkets villkor, 5. Tillvarotolkningens villkor, 6. Ansvarighetens villkor, 7. Arvets villkor och 8. Tillfälligheternas villkor. Texten är inget stilistiskt mästerverk men tillräckligt bra för att fungera hyfsat visavi sakproblematiken.
Jag tycker att det är märkligt att detta med existensvillkor inte är en tydlig egen specialdiciplin inom filosofin. Det är primärt litteratur, poesi, konst och film och vissa former av psykoterapi som på olika sätt bearbetar detta viktiga område. Jag tror att det är viktigt med en mera systematisk filosofisk reflektion på detta område. Inte minst som ett litet bidrag till den kulturella mognadsprocess som jag alltmer börjar uppfatta som helt nödvändig för att vi på ett kreativt sätt ska kunna möta de jättelika globala problemen kring klimat, ekologisk balans, resurser och en rättvis fördelning.
–
–
Video, ljudfil och manus.
Föredrag av Carl Gustaf Olofsson.
Sören Holst, Humanist och kärnfysiker är presentatör och samtalpartner. De sista 25 minuterna är ett samtal med publiken.
Efter videorutan finns lite uppgiter om tidshållpunkter.
Video. Videon slutar ca 5 minuter innan seminariet är slut. Slutet finns med på podfilen! Tyvärr har det varit lite strul med YouTubeadressen. Videon las först ut på en adress av arrangörerna några dagar efter föredraget. Den 8 juli 2013 las den ut centralt på Humanisternas nyskapade youtubekonto. Men den fanns fortfarande kvar på den gamla adress som jag länkat till här. När jag den 28 februari fick för mig att kolla länken så kom jag bara till Youtube och det konto där den funnits och med uppgiften att den inte längre var tillgänglig. Ingen hänvisning till den nya adressen. Hur som helst, videon har laddats ner 398 ggr på gamla adressen innan den stängde ner.
Manus till föredraget (ca 37 000 tecken). (ladda hem som pdf-dokument!)
Podfil: (ladda ner alt. öppna!)
Uppgifter för podfilen:
Datum: den 27 mars 2013.
Längd: 97 minuter
Kvalitet: mp3 – 128 kbps.
Storlek: 89 MB.
Filen är podtaggad vilket innebär att den går bra att köra på en mobiltelefon.
Hållpunkter – skiljer ca 8 sekunder mellan video och podfil
Videon anges inom parantes
Tidsangivelsen gäller där de olika delavsnitten börjar.:
Presentation: – 3:00 (2:44)
Föredrag: 2:54 (2:44)
Samtal mellan Holst och Olofsson: 56:00 (55:52)
Samtal med publiken: 1:14:38 (1:14:30) Videon slutar ca 5 min innan seminariet är slut. Slutet finns med på podfilen.
Hållpunkter i föredraget (videon inom parantes).
0. Inledning: 3:00 (2:44)
1. Metodologisk ateism: 8:52 (8:44)
2. Skriftspråket: 11:14 (11:06)
3. Existentiell andlighet: 22:34 (22:20)
4. Extraordinära upplevelser: 29:42 (29:34)
5. Mystik och djuperfarenheter: 34:53 (34:45)
6. Sekulär-andliga rum: 49:50 (49:42)
7. Avslutning: 53:10 (53:02)
Uppdaterad 7.4.2013