Nr 13. ”Öppet kunskapssökande”. Debattartikel i Barometern

”Vi menar att det är viktigt att alla ungdomar får delta i öppna, demokratiskt präglade diskussioner om livets stora frågor”. Humanisterna i Kalmar om humanistiska konfirmationsläger.
Barometern Debatt (s.19) onsdagen den 1 februari 2012

När man i de tidiga tonåren med stort allvar och engagemang börjar söka efter sin identitet och sin plats i tillvaron är det viktigt att på ett öppet sätt, utanför familjen, få möjlighet att diskutera de stora existentiella livsfrågorna. Om unga människor får stöd och tankeredskap för detta är de bättre rustade att fortlöpande utforska och diskutera dessa frågor efterhand som de träder fram i det begynnande vuxenlivet.

Frågor om ont och gott, rätt och orätt, om meningen med livet. Vad som är viktigt, mindre viktigt och oviktigt. Lek och allvar, vad som är viktigt för samarbete och vänskap. Om familj, tradition och identitet. Om sanning, osanning och öppet kunskapssökande. Om ensamhet, utanförskap och att vara annorlunda. Om ansvar och samarbete, om konflikter i det stora och lilla. Om betydelsen av diskussion, meningsutbyte och goda argument. Om betydelsen att försöka lyssna på sitt hjärta och samvete och försöka stå upp för det man uppfattar som rätt, även om det väcker rädsla och innebär risker.

Vi humanister menar att en öppen diskussion av dessa frågor tidigt i vuxenlivet är viktigt, både för den enskilda människan och för det demokratiska samhällets överlevnad och utveckling.

Det finns två ideella organisationer i Sverige, religiöst och politiskt obundna, som bedriver livssynsläger för ungdomar med denna öppna sekulära inriktning; Förbundet Humanisterna och Protus. Man vänder sig primärt till 15-åringar och då som ett icke-religiöst alternativ till konfirmation i Svenska kyrkan. Humanisternas sommarläger kostar drygt 5000 kronor per person. Det är kostnaden för mat och logi, ledarna jobbar ideellt.

Det finns till dags dato märkligt nog inga statliga eller kommunala bidrag för att möjliggöra deltagande i dessa sommarläger. Detta bland annat på grund av att svenska livsåskådningsorganisationer är berättigade till statliga bidrag enbart om de ”firar gudstjänst”, det vill säga är religiösa och bygger på någon form av tro på det övernaturliga. Tyvärr blir dessa sekulära livssynsläger därmed främst en möjlighet för ungdomar från mera välbärgade familjer.

I Norge är situationen annorlunda. Där får även sekulära livssynsorganisationer samfundsbidrag, och den humanistiska konfirmationen är därför gratis för deltagarna. Detta har lett till att 10 000 ungdomar konfirmeras humanistiskt i Norge varje år, jämfört med ett hundratal i Sverige.

Vi menar att det är viktigt att alla ungdomar får delta i öppna, demokratiskt präglade diskussioner om livets stora frågor. Majoriteten av svenska politiker tycks dock anse att endast religiösa livsåskådningsorganisationer kan bidra till att stödja utvecklingen och fördjupningen av värdegrunden för det demokratiska samhället. Detta trots att majoriteten av dagens svenska ungdomar inte identifierar sig med någon religion.

Vi tycker att Kalmar och omgivande kommuner aktivt bör gå i bräschen för att bryta denna hållning genom att ge ett rejält ekonomiskt bidrag till de ungdomar som vill delta i sekulära livssynsläger.

Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar
(tillika ansvarig för denna videoblogg)

Nina Martinsen, handledare på humanistiska konfirmationsläger och styrelseledamot i Humanisterna Kalmar

Erik Cederberg, handledare på humanistiska konfirmationsläger och medlem i Humanisterna Kalmar

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s