Nr 9. Debatt om Jesu uppståndelse i Kalmar den 10 december

Nytt 16.11! Adventkyrkans affisch i PDF-format. Där finns en ordentlig presentation av debattörerna.

Efter en del problem med datum blev det klart att jag och Vesa Annala, Adventkyrkans pastor, ska mötas i en ny debatt lördagen den 10 december, kl 15. Adventkyrkan i Kalmar är värd och håller i arrangemanget. Det blir utrymme för publikfrågor och Adventkyrkan bjuder på fika efteråt. Rubriken är inte definitivt fastställd, men den kommer att handla om olika synsätt och tolkningar av passionsdramat och innebörden i tron på den uppståndne Kristus, kristendomens nyckeltema. Jag har ett engagerat förhållande till passionsdramat utifrån ett existentiellt, sekulärt, ateistiskt perspektiv. Jag är medlem i Humanisterna, och grundperspektivet är väl förenligt med den Humanistiska grundsynen på livet och tillvaron. Men samtidigt är det viktigt att poängtera att Humanisterna inte håller sig med någon tolkning av passionsdramat. När det gäller detta är jag bara den privatperson – eller frilansteolog – som skrivit om passionsdramat, t.ex i kapitel 5: ”Kristusseende och kallelse” i boken ”Existentiell livssyn – kristen tro?”. Jag har också skrivit artikeln ”Kristus är uppstånden!” (Svensk Kyrkotidning nr 16/1998) och sammanställt textantologin ”Tema kristologi: Tron på den uppståndne Kristus”.
Denna videoprata är lite funderingar kring denna kommande debatt. Jag tror att det kan bli en intressant och spännande debatt/samtal. Det är två väldigt olika och väldigt tydliga positioner som möts. Jag ser fram emot den med både spänning och nyfikenhet.

PS. Debatten videofilmades och är länkad i blogg ”Nr 11. ”Jesu uppståndelse”. Videofilmad debatt.DS.

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i ateistisk teologi, Debatt, existentiell teologi, Jesus, Kristologi, Teologi och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nr 9. Debatt om Jesu uppståndelse i Kalmar den 10 december

  1. Robert Åsbacka skriver:

    Hej Gustaf! Det kommer med all säkerhet att bli ett spännande och givande samtal den 10 december. Ha det gott! /Robert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s