Nr 7. ”Finns Gud?” Videofilmad debatt i Kalmar


Videofilmad debatt i Kalmar den 27 augusti 2011.

PS! I slutet finns några PS som tillkommit den 6 september. Om ljudkvalitet och om en kommentar till debatten av Kalmarprästen Anders Göranzon. DS

PS 2. Den 10 december möttes samma debattörer i ett samtal/debatt utifrån rubriken ”Jesu uppståndelse. En historisk händelse eller ett passionsdrama?DS

PS 3. Carl Gustaf Olofssons inledning finns nu som ett eget videoklipp. Det blev klart den 23 januari 2012. DS.

Lördagen den 27 augusti representerade jag Kalmarhumanisterna i en debatt med Vesa Annala, pastor i Adventkyrkan i Kalmar. Rubriken var ”Finns Gud?” med underrubriken ”En debatt om Guds existens”. Adventkyrkan stod för såväl arrangemang som marknadsföring. Det var intressant, spännande, nyttigt. Vesa Annala och jag står väldigt långt ifrån varandra i synen på livet och de ‘eviga frågorna’. Om jag bara känt till honom genom hans bok ”Ateism. Förnuftet på villovägar” (2009) hade jag sannolikt tackat nej. Men jag hade sett honom i aktion i en annan debatt och då pratat lite med honom efteråt. Vi tycker väldigt olika, men han är en varm, energisk och generös person. Så när jag lämnade Adventkyrkan strax före kl sex i lördags, det började klockan 15, så gjorde jag det både varm om hjärtat och med hedern i behåll. Jag var nöjd med hur jag hade skött mig i den nya och ovana rollen som representant för Humanisterna. På ett plan hade det varit mer på sin plats att jag framträtt i denna roll i Betania i Åhus (numera Åhus Frikyrka som ingår i Evangeliska frikyrkan) där jag föddes på ovanvåningen och som utgjorde min livsmiljö under barndomen, såväl högst konkret fysiskt som livsåskådningsmässigt.

Redigeringen av videofilmningen har gjorts i två versioner. Jag och Håkan Brosenius jobbade parallellt. Mitt YouTube-konto var begränsat av 15-minuter per videoklipp när jag började. Alla 8 delarna kom ut innan det visade sig att Håkan Brosenius YouTube-konto inte längre begränsades av 15-minutersregeln. Det finns fördelar med det sammanhängande formatet. Därför lägger jag Håkan Brosenius video först. Den är 53 minuter och omfattar de båda inledningarna. Det efterföljande samtalet/diskussionen är fortfarande ett styckverk á 15 minuter. Det börjar i avsnitt 5.


Hela debatten i 8 delar!

Del 1 och 2 (av 8): Carl Gustaf Olofssons inledning (ca 23 min)

Del 3 och 4 (av 8): Vesa Annalas inledning – som avslutas någon minut in i del 5

Del 5 (av 8): Debatten börjar.
Men först sista minuten på Vesa Annalas inledning. Sedan ger debattörerna synpunkter och reaktioner på varandras inledningar. Dikt som svar på den abstrakta frågan om ‘guds existens’, om skillnaden mellan evig död för de orättfärdiga (Adventisternas lära) och evig död för alla (ateisternas syn), om att med varmt hjärta leva med vetskapen om vår eviga död som enskilda personer, om Jesus som dött och uppstått för alla, Jesu anspråk, om John Hick och ‘eskatologisk sanning’, om att gudstron inte löser våra viktigaste livsfrågor.

Del 6 (av 8): Debatten fortsätter….
Detta avsnitt tar upp innebörden i kristen tro, huruvida Jehovas vittnen kristna, uppenbarelse som kunskapskälla, metodologisk ateism, kan gud hjälpa,

Del 7 (av 8): Debatten fortsätter
Här berörs guds allvetande, Jesu försoningsdöd för alla, att det är skönt att inte tro på en gud som kan ingripa och att inte frestas att tro att man är gudomligt utvald, kristen tro visavi vetenskap, faran i att blanda ihop vetenskaplig metod med livsåskådning.

Del 8: Debatten fortsätter- sista delen
Om tillit och ‘god tro’ visavi kristet konspirationstänkande, om Jesu uppståndelse, Jesu syn på slavar, om slumpen och den tråkiga ‘eviga döden’, om text och andra mänskliga artefakter.



Bakgrunden till mitt deltagande.

Inbjudan att delta i debatten kom till styrelsen, där jag sedan i våras är invald som ersättare, i slutet av maj. Det var först när alla de mera rutinerade styrelsemedlemmarna tackat nej – inte hemma, upptagen, inte en direkt angelägen Humanistfråga etc – som jag anmälde till styrelsen att jag kunde tänka mig att ställa upp. Debattrubriken såväl som frikyrkosammanhanget kändes som en nyttig och spännande utmaning. Det rörde vid mina egna frikyrkorötter där det fortfarande finns saker som inte är helt uppklarade. På grund av sommarstiltjen och andra plikter dröjde det till mitten på juli innan det blev klart med mitt deltagande.

När jag blev medveten om att Vesa Annala hade skrivit boken som nämns ovan så kände jag mig nödsakad att beställa ett ex från AdLibris som en del i mina förberedelser för debatten. Jag passade på att även köpa ett eget ex av ”Skapelsekonspirationen” (2008) av Per Kornhall. Jag läste ett hemlånat biblioteksex i höstas. Den är viktig, intressant och välskriven. Den rekommenderas varmt till alla som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med en traditionell bokstavlig kristen skapelsetro i form av kreationism eller Intelligent Design. En miss på Leopard Förlag gjorde att jag inte hade de tilltänkta 10 kommissionärsexen med mig till försäljning i Adventkyrkan. När jag ändå beställde så köpte jag även Kornhalls bok ”Livets Ord” (2010) som är skriven utifrån hans sjutton år som medlem. Det inspirerade lite oväntad till en videoprata (Nr 6. Livets Ord) för knappt två veckor sedan.

Vesa Annalas bok gjorde mig både brydd och lätt nervös. Just i detta sammanhang ska jag inte orda mer om det. Men den blev en utmaning på ett komplicerat och mångbottnat sätt.

Med mina växande kunskaper i enkel videofilmning och redigering var det ganska självklart att debatten skulle videofilmas. Om inte för annat så för möjligheten att ägna mig åt självkritik. Henrik Brosenius, Kalmarhumanist och en av de ansvariga för Humanistpodden, lovade att videofilma så fort det blivit klart med arrangemanget. En god vän till mig skötte min kamera. Ljudet är ofta ett problem med den här sortens inspelningar. Med uppmuntran och några tips från Henrik Thomé, som gjort de flesta videoinspelningarna som finns på Humanisternas hemsida, och ett tips från Johan Signert, Humanistpoddens intervjuarröst, och en mycket kompetent rådgivning på Nonnes Musik i Nybro så köpte jag en enkel digital ljudinspelare, Zoom H1, som dom rekommenderade varmt. Den har använts för att ta upp ett separat ljud. Ljudet visade sig hålla riktigt bra kvalitet.

Debatten blev så pass bra och intressant att jag och flera av närvarande Humanisterna tyckte att videofilmerna skulle göras tillgängliga. Och då var det motiverat att försöka använda det externa ljudet. Med lite ovant hantverksmässigt pusslande har detta externa ljud kommit på plats i videofilmerna. Det gör att ljudet i videofilmerna håller god amatörnivå (bortsett från att jag ställt in en för låg grundnivå vid redigeringen – se vidare PS nedan)

Delarna har lagts ut efterhand som de blev klara de första dagarna i september. Den åttonde och sista delen kom på plats lördagmorgon den 3:e. Att det blivit så många delar beror på YouTubes 15-minutersregel. När jag la ut del 6 meddelade YouTube att jag nu kunde lägga ut videor som var längre än 15 minuter. Jag hade hört av Henrik Thomé att detta erbjudande kan komma beroende på graden av aktivitet på Youtubekontot. Det var en stor och trevlig överraskning att mitt konto hade nått den nivån! Och den kom väl till pass för avslutningen som är runt 23 minuter. Om det blir aktuellt att lägga ut fler videofilmade debatter så kan det nu göras i form av en fil. Min oro att det kanske fanns en veckospärr på 2 GB kom helt på skam. Det blev totalt 3,27 GB under loppet av tre dagar utan problem.

PS 1 – 6.9: Det har visat sig att grundvolymen på ljudet är för låg. Om man har en bärbar dator med inte alltför bra högtalare så är det problem att höra även på högsta volym. Bristfälliga högtalare är ett ganska vanligt problem med sista generationen tunna, lätta, bärbara datorer. Med hörlurar blir det okej. Om man ser via TV:n med HDMI-koppling så är det bara att höja volymnen. Men man får höja rejält över den volym man använder för ett normalt TV-program.

PS 2 – 6.9. Man kan läsa om debatten på Kalmarhumanisternas blogg. Debatten är även kommenterad på Kalmarprästen Anders Göranzons blogg under rubriken ”Finns Gud?”. Dikten som återges i hans blogg har titeln ”Gudabenådat skratt” och finns på Internet. Hans citat om en existensreligiös livshållning kommer från första kapitlets andra stycke i boken ”Existentiell livssyn kristen tro”.  I kommentarsfältet svarar jag på bloggens fråga om ”metodologisk ateism” visavi ”ontologisk ateism”. Anders Göranzon kommenterar sedan mitt svar i en ny blogg med rubriken ”Guds existens

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i Debatt, Existentiell livssyn, Filosofi, Humanisterna och religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nr 7. ”Finns Gud?” Videofilmad debatt i Kalmar

  1. Christer Brodén skriver:

    Om Du frågar mig, om jag tror på Gud, svarar jag nej! Orsak: Det Du och alla andra tänker på, när Ni säger Gud, är så dumt, att ingen vettig kan tro på det. Men om någon tillräckligt intelligent hade ställt frågan, hade jag svarat ja. Vem som är tillräckligt intelligent? Bara En.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s