Nr 4. En fråga om otro till teologiprofessorn Mattias Martinson

Denna 4:e videoprata tar sin utgångspunkt i Inledningen till boken ”Katedralen mitt i staden. Om ateism och teologi” (Arcus, 2010) av Mattias Martinson, professor i systematisk teologi med livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet. Den gäller frågan om den innebörd Mattias Martinson ger begreppet ”otro”

Om man vill fördjupa sig i problematiken kring begreppsparet tro och otro kan man läsa det försök till en existentiell analys som görs i kapitel 6: Existentiell tro i boken
Existentiell livssyn – kristen tro?” som funnits på Internet sedan 1999. Kapitlets presentationstext lyder: En analys av begreppet tro som ger argument för att de existentiellt mest angelägna frågorna kring tro, otro och icke-tro gäller något annat än  tron på en personlig Gud och ett liv efter döden.

Man kan också läsa artikeln ”Vad innebär kristen gudstro?”. Den publicerades i Svensk Kyrkotidning hösten 2004. Artikeln är ett försök att på ett genomgripande sätt ifrågasätta den traditionella innebörden i ‘kristen gudstro’. Man kan säga att det var ett misslyckat försök. Det var moltyst och har så förblivit. Ingen präst eller teolog – eller engagerad lekman – ansåg det motiverat att kritisera, såga, bejaka eller försöka problematisera och fördjupa. Artikeln blev dock ett litet inlägg i den då pågående inflamerade danska teologidebatten kring kyrkoherde Thorkild Grosbøll. Tillsammans med ett kort brev skickades artikeln först till den biskop som då hade tillsynsansvaret för kyrkoherde Grosbøll och ett halvår senare tillsammans med ett nytt brev till den biskop som då hade övertagit tillsynsansvaret.

PS. Mattias Martinson har svarat. Sedan har jag i min tur svarat på hans svar. Sedan tog det slut. DS

Om Carl Gustaf Olofsson

I am born in 1948 and living in Småland in the south of Sweden. I am writer and webbmaker. I have earned my living as postman, now retired. Now I am earning som extra money by working with wood - look at www.specialsagat.se. I am member in the Swedish Humanist Federation - Humanisterna - since 2010
Detta inlägg publicerades i ateistisk teologi, existentiell teologi, existentiell tro, Teologi och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s